Work starts on new home for Invergarven

Invergarven students with plans for the new school which is planned to open in April 2018.
Invergarven students with plans for the new school which is planned to open in April 2018.

Ambitious plans to transform the education of children and young people with additional support needs in Girvan and South Carrick are now being put in place.

South Ayrshire Council is preparing to begin work on the project to build a new Invergarven School.

Built in 1870 Invergarven is a special school for primary and secondary children and young people with complex additional support needs.

With the original building on Henrietta Street having reached the end of its natural life, the school is moving to a new site.

The £3.7 million facility will be project managed by the Council Professional Design Service and built in the grounds of Girvan Academy, delivering spaces for learning and teaching including a sensory room, life skills kitchen, multi-use hall, hydrotherapy pool and external areas that support outdoor learning for students.

The new school will increase capacity by around a third with 20 children and young people able to be taught at any one time (up from 15 at the old school).

Julie McManus, Acting Headteacher at Invergarven School, said this was an exciting time for pupils, families and staff, “Everyone involved can’t wait for the new school to open, and it’s hard to believe we’ll be moving in a little over a year.

“The replacement building will help us to grow in the years ahead, while also providing children with a modern space to learn in that will transform their education.

“While there’s still a lot of work to do, with so much good will, a striking new design, and work about to start, I’m sure the wait will be worth it as Invergarven moves into a new era.”

Construction is scheduled to begin in March 2017 and is expected to be completed by April 2018.

Councillors first voted on the plan for the new school in February 2015, agreeing to replace the crumbling schoolhouse with a more modern facility.