Regeneration cash spent on town house

A project to refurbish Girvan’s town house as a tourism and community hub has cost over £130,000 with no local organisations confirmed to use the facility.

The money is to come out of Girvan’s regeneration fund.

Jill Cronin, head of community, enterprise and development for South Ayrshire Council said: “The refurbishment of the Townhouse was costed and undertaken at the request of the community council with the support of local elected members.

“As reported previously and discussed at the local Town Team, the cost of the project was assessed as £135,000 following a detailed roof survey which revealed structural issues.

“Work was awarded under a procurement/tendering process and a contractor has been on site since March this year.

“Our contractor last week identified an additional problem with dry rot and this is the subject of a further cost re-assessment, which is likely to impact on the original completion date of June. Initial repair costs are being funded from the area regeneration budget, given the buildings iconic status at the harbour side as an important building for the town’s heritage.

“Plans are under way to discuss potential use with a range of users, starting with the community council who originated the request.

“A meeting will be arranged to which key people, identified through the community council and Town Team, will be invited to discuss future use of the building.”

In December 2011, the Carrick Gazette reported that Knockcushan House could be opening to the public in the New Year.

Then Girvan Community Council chairman Alec Clark said he was confident that the building would be available for the community to use by “early next year”.

Mr Clark said at least the ground floor of the building would be open to begin with, and a structural survey was being undertaken on the first floor of the listed building.

However, it is understood that, after that, surveys were carried out on the building and there were problems found with dampness and dry rot.

It then took a series of meetings and negotiations between the council and the local community council to try and get the building in a fit state for community use.